De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) kijkt terug op een mooi 2017. De toename van het aantal private lease contracten levert een belangrijke bijdrage aan de juichstemming. Begrijpelijk, maar let wel op met private lease.

Populair

Het lijkt te mooi om waar te zijn: een spiksplinternieuwe auto rijden voor soms nog geen tweehonderd euro per maand. Hoef je zelf alleen nog maar de brandstof te betalen. Toch bestaat het en daarom wordt deze vorm van auto rijden steeds populairder. Volgens de VNA groeide het aantal contracten in twee jaar tijd van 36 duizend naar honderdduizend. En de rem zit er nog niet op.

Keurmerk

Het verhaal is in feite ook mooi: je weet precies wat je aan de auto kwijt bent, je komt niet voor verrassingen te staan. Mits je de voorwaarden goed doorleest voor je een handtekening zet. Immers: extra kilometers boven het afgesproken aantal zijn vaak prijzig en in gevallen van onverwachte werkeloosheid, arbeidsongeschiktheid en zelfs overlijden kunnen er vervelende situaties ontstaan. Het Keurmerk Private Lease vormt een bescherming tegen malafide praktijken, maar lees de voorwaarden altijd goed door.

‘Haakje’

Verder kan het een mooie manier zijn om nieuw te rijden, iets waarmee ook het milieu is gediend. Maar let ook op een ander ‘haakje’: elk contract wordt geregistreerd bij het BKR. Dat is op zich niet erg, want dat gebeurt met elke lening. Zelfs als je een telefoonabonnement met ‘gratis’ mobieltje aanschaft. Maar het zorgt voor beperkingen zorgen wanneer je geld wilt lenen, bijvoorbeeld voor een hypotheek.

Voorbeeld

En schrik niet, dit kan echt wel veel uitmaken. Op de website van De Hypotheker staat het volgende voorbeeld:

Met een inkomen van 35 duizend euro kun je dit jaar ongeveer anderhalve ton lenen, bij een rente van twee procent. Stel, je hebt een leasecontract voor een auto afgesloten voor 199 euro per maand, met een looptijd van zestig maanden. Totale waarde: 11.940 euro. Hiervan wordt volgens de regels 65 procent (7.761 euro) geregistreerd bij het BKR. Door deze aantekening daalt de maximale hypotheeksom naar zo’n  108 duizend euro, een verschil van 42 mille. En ruim drie keer de nieuwwaarde van de auto.

Financieel adviseur

Houdt hier dus rekening mee, zeker als je al van plan bent om tijdens de looptijd van het contract ook een nieuw huis te kopen. Klopt daarom tijdig aan bij je financieel adviseur om teleurstellingen te voorkomen.

Share This Post!