Hoewel de economie aardig op stoom ligt, de werkeloosheid ongekend laag is, er nog amper huizen te koop staan en de spullen de winkels uitvliegen, lijkt het met onze koopkracht nog niet zo vlotjes te gaan. Iets om rekening mee te houden.

Soms negatief

De koopkracht, simpelweg het geld dat na belastingen, sociale premies en ziektekosten overblijft om uit te geven aan bijvoorbeeld wonen, spullen, diensten en dagelijkse benodigdheden, lijkt volgens het Nibud niet te profiteren van de groeiende economie: de toename is minimaal en soms zelfs negatief.

Stijgende prijzen

Volgens de nationale budgetinstelling is de verklaring eigenlijk heel eenvoudig: omdat de economie op topsnelheid draait, stijgen ook de prijzen. We krijgen er weliswaar wel wat bij, in de vorm van hogere lonen of de beperkte toename van het kindgebonden budget (tweede kind + 79 euro per jaar), maar dit verdampt deels door de gestegen prijzen. Mensen met een uitkering of pensioen gaan er in veel gevallen zelfs op achteruit, omdat uitkeringen minder hard stijgen dan lonen.

Eurowerk

Maar er op vooruit gaan of juist niet, het blijft eurowerk per maand, met natuurlijk een paar uitschieters. Zo levert een echtpaar van 65 jaar of ouder met een AOW-uitkering en een maandelijks bruto inkomen van 65 mille 62 euro per maand in. Een stel met twee kinderen, tweeverdieners met respectievelijk een inkomen van 120 duizend euro en zeventigduizend euro, profiteert het meest en kan rekenen op 43 euro. Op de site van het Nibud is een koopkrachtberekenaar te vinden, waar je jouw situatie kunt checken.

Roet

Een paar plannen die de regering wil doorvoeren, gaan pas volgend jaar in en zullen zo ook hun invloed gaan uitoefen op de koopkracht, waarbij de verlaging van de inkomstenbelasting een positief effect zal hebben, terwijl de verhoging van de BTW weer wat roet in het eten kan gaan gooien, mochten de plannen werkelijkheid worden.

Share This Post!