Je zit er toch maar mooi aan vast, zo’n hypotheek. En niet voor even: tien, twintig of dertig jaar zijn heel normale termijnen. Regelmatig even checken of je hypotheek nog passend en gezond is, is geen overbodige luxe.

Invloed

In de genoemde looptijden wil immers nog wel eens iets veranderen: promotie, ontslag, scheiding, overlijden van je partner, kinderen die gaan studeren, een tweede huwelijk, een instortende of juist waanzinnig groeiende economie, er zijn heel veel gebeurtenissen die een invloed hebben op jouw hypotheek.

Lijken

Regelmatig de boel tegen het licht houden, al dan niet met een financieel adviseur, is daarom heel verstandig. Zodat je geen ‘lijken in de kast’ tegenkomt wanneer je wilt (of moet) verkopen, wanneer je rentevaste periode nadert of wanneer het einde van de fiscale aftrekbaarheid nadert.

Tips

Op de website wijzeringeldzaken.nl, een adviessite over financiële zaken van de Rijksoverheid, staan vele handige tips over allerlei financiële zaken, waaronder zaken die van toepassing zijn op je hypotheek. Wij halen er een paar voor je uit:

  • Als je je huis met een hypotheek betaalt, rekenen de meeste banken een zogenaamde renteopslag. Deze kan (deels) vervallen wanneer je huis meer waard wordt of wanneer je aflost. Dan verandert namelijk de verhouding tussen hypotheek en woningwaarde. Check daarom regelmatig de WOZ-waarde met de hoogte van je hypotheek en vraag je financieel adviseur eventueel om raad als de verhouding flink verandert.
  • Tegen het einde van de rentevaste periode krijg je een nieuw rentevoorstel van je geldverstrekker. Onderzoek van te voren al of je elders tegen een gunstigere rente kunt oversluiten. Het kan zomaar een lagere aflossing opleveren.
  • Soms kan tussentijds oversluiten interessant zijn, zoals nu, in een periode waarin de rente extreem laag staat. Wanneer je bank dan boeterente rekent, ben je mogelijk toch goedkoper uit omdat je per maand minder gaat betalen.
  • Heb je wat geld over? Overweeg dan om extra af te lossen als dit mag van je geldverstrekker. Het mag vaak wel, maar vraag het even na. Zodoende voorkom je veelal dat je niet met een restschuld achterblijft wanneer je hypotheek afloopt.

Share This Post!

Bent u op zoek naar een passende woning?

Wij doen onze uiterste best om uw droomwoning te vinden!